Vés al contingut

Desenvolupa la teva intel·ligència emocional.

    Vols saber Perquè es important la intel·ligència emocional? A Donesl pel Futur compartim l’experiència i coneixements de les sòcies expertes que en formen part. En aquest blog anirem compartint inquietuds, coneixements que ens aporten les sòcies/socis i que esperem siguin de gran utulitat. 
    Inaugurem aquesta secció amb l’article de la sòcia Marta Muñoz, psicòl·loga i coach de Bytepsique sobre intel·ligència emocional.

    Perquè es important la intel·ligència emocional? Tot el que vivim té un efecte emocional. Les nostres accions, les nostres decisions, com ens relacionem amb les persones, com ens afecten les paraules dels altres, o els seus actes.

    És d’agrair que les empreses apostin i ofereixin una formació sobre aquest tema als seus col·laboradors. En un món tant hiperactiu en el que convivim, no és fàcil destinar un temps a aquests continguts, que normalment es veuen com a secundaris. Abans prioritzem la productivitat, els resultats.

    No obstant, en els grups de persones amb les que treballo en tallers d’ intel·ligència emocional observo la necessitat que tenim tots de sentir-nos escoltats, de reconèixer quines són les nostres qualitats, més que els nostres defectes, d’entendre com desenvolupar més autocontrol de les nostres emocions, o la necessitat de saber demanar, de saber valorar i manifestar les pròpies opinions sense por a represàlies. Molts estudis duts a terme en l’àrea de la intel·ligència emocional revelen la importància de desenvolupar aquestes habilitats en el context del treball, ja que són les que possibiliten un rendiment eficient, en un percentatge molt més gran que tenir uns intel·lectuals brillants, o una experiència professional determinada en un sector específic.

    I si pensem en homes i dones: hi ha diferències? Qui és més intel·ligent emocionalment?

    S’ han fet molts estudis per analitzar aquesta qüestió, i els resultats no son definitius: no hi ha diferències significatives. També hem de tenir en compte els patrons culturals i educatius que hem rebut des de l’ infància. Una de les coses que sembla que es confirma és que les dones tenen  millors resultats en atenció emocional i empatia, en llegir les emocions en els altres.  Mentre que els homes tenen millors resultats en la seva autoregulació emocional. El més interessant d’ aquesta dada per a mi es veure la complementarietat entre els gèneres:  hauríem d’ aprendre els uns dels altres, i no competir o depreciar el que l’ altre no té.

    El ser intel·ligents emocionalment ens fa veure aquests matisos, i ens fa comprendre que les diferències en realitat ens fan mes rics. El desenvolupament de la intel·ligència emocional ens permet, en primer lloc, conèixer-nos millor a nosaltres mateixos, reflexionar sobre com ens sentim, com vivim les situacions difícils, si sabem controlar-nos i respondre adequadament, o bé reaccionem impulsivament, quines fortaleses i qualitats ens distingeixen, o fins a quin punt sabem auto-motivar-nos. En segon lloc, si jo em conec una mica millor, també seré capaç d’entendre a l’altre, de desenvolupar més empatia. L’objectiu ara serà treballar habilitats socials, que em permetin relacionar-me millor amb els altres, i ser més eficaç treballant en equip, desenvolupant un esperit de col·laboració i cooperació.

    Marta Muñoz, psicòl·loga i coach, es dedica a acompanyar a les persones per a que aconsegueixin els seus reptes. Les ajuda a que s’ajudin a elles mateixes, a través del Coaching. Creu en l’ autolideratge i en el poder interior de l’esser humà. Treballa pel benestar de les persones en les organitzacions, perquè no visquin la feina com un patiment. Ofereix formació en competències de la inteligència emocional. Més informació a Bytepsique